Fläskkotletter 31:90/kg…..

Funk Deluxe – Dance It Off (Remix)

Lite go 80-talsfunk signerad Randy Muller som annars mest är känd för sina insatser i funkkollektivet Brass Construction. Men det är inte därför jag skriver det här inlägget. Tänkte nämligen bjuda på en liten tidsresa i livsmedelsbranschen. Har nämligen fått lite spillmaterial bland alla utskrifter jag gjorde då jag var på biblioteket i Västervik häromsistens och gjorde lite research. Så jag bjuder härmed på en liten matvaruannons anno 1980.

Annons Piraten 1980-07-21 

Ja, det var på den tiden osten inte kostade som en svensk försvarsbudget. Piraten som butiken hette, var vad jag kan minnas Västerviks första lågprisbutik för livsmedel. Den låg vid Fiskaretorget men finns inte längre utan numera ligger där Joeng Ljud & Bild, för övrigt en av de gamla Västerviksfirmorna i den branschen. Joeng låg ju annars på Storgatan, först på ena sidan, i huset där det oxå var discotek, bl.a Don Quijote, och sen efter att det huset brann ner så flyttade de över till andra sidan där Radio Lux tidigare låg. Är lite osäker på om det var så att de slog ihop sina påsar med Radio Lux eller om Radio Lux slagit igen butiken vid det laget.

Annars så noterade jag vid mitt senaste besök i Västervik att utbudet av butiker ser väldigt annorlunda ut idag och att många av de “gamla” butikerna numera är borta. Framförallt så ser man hur de stora kedjorna tagit över och hur utbudet på så vis har likriktats. T.o.m Joeng har fått sig en släng av den sleven då de numera tillhör kedjan Euronics.

Men för att återgå till Piraten så kan jag än idag se hur den butiken såg ut och såhär i minnet så upplever jag att den var ganska stor, fast med dagens mått så var den nog ganska modest. Granne med Piraten var restaurang Roma och det var finstället dit man gick på finmiddag. De hade väldigt bra mat och det var där jag för första provade på och fick smak för vitlökssniglar.

Har någonstans i gömmorna fotografier från fiskaretorget då Kungen var på besök under sin Eriksgata nån gång i mitten på 70-talet. Jag fick i uppdrag av min farmor att fotografera det hela men så många bilder på kungen blev det inte då jag brände av de flesta bilderna på folksamlingen redan innan kungen hunnit anlända. Så när han väl var på plats fanns det typ bara 3-4 bilder kvar på rullen. Så det blev i alla fall några bilder på kungen.

Jag har på senare år fått möjlighet att fotografera kungen igen och senaste gången var då han var här i Eksjö för att dela ut Europa Nostra-priset till Eksjö kommun. Då åkte han med hästdragen vagn uppför gatan som jag bor på, så jag och några kompisar stod uppe på min balkong och fotograferade för fulla muggar. Så jag har några bilder tagna rakt uppifrån bland annat, och så här i efterhand har filuren i mig lekt med tanken, tänk om man haft en stor bunke med chokladpudding när han åkte förbi…..

Tjillevippen

notbugs

2 svar

  1. Så sant int många affärer en känner igen…och kan inte riktigt förstå att det finns så attans många matvaruaffärer i V-vik nuförtiden…i den lilla avkroken..men det kanske är så att föle frå bygderna runt i kring åker in till ostkustens pärla för att handla…

    Roma ja herreminje så många ggr en var där vad var hans namn nu igen Janos eehh taskigt minne jag har …tror dock att han på senare år hade resturant i nån av smorterna runt i kring Loftahammar… Roma jag å vänninorna var ofta där på söndagarna för att fika(!) mkr märkligt på det hela taget …å på Roma fick jag en snabbkurs i ”hur vara servitris) tror jag lärde mig det mesta dock int hur jkassaapparaten funka å en av de som var servitörer då har väl ansvar för den fina hamnkrogen i nutid… mvh A

  2. Det var kul att höra av dig igen, har saknat dina underhållande kommentarer. Fenomenet med många matvaruaffärer har vi även här i lilla Eksjö och jag bara går och väntar på att nån av dem ska få slå igen för det kan liksom inte finnas tillräckligt med folk för att hålla dem alla flytande.

    Nån gång borde man forska kring krogpersonalen i Västervik. Många av de som jobbar i den världen brukar ju sluta som inventarier och det var så sent som i somras som jag reagerade på detta under ett besök i V-vik, då jag såg en sån ”inventarie” på en av stadens krogar.

    Tjillevippen

    notbugs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: