Bomber & granater…..

The Armed Gang – All I Want

Nu tror jag inte det här gänget är så farliga som man skulle kunna härleda av rubriken jag valt till inlägget. Deras avtryck på det kollektiva musikminnet torde dessutom vara tämligen begränsat. Jag hade aldrig hört den här låten förrän jag fick den ihop med en drös andra uddalåtar från 80-talet av en kompis för några år sedan. Sen föll låten i glömska igen hos mig fram till idag då jag av en slump klickade fram den när jag bläddrade igenom mitt “discoarkiv” på hårddisken.

Var jag tycker är lite kul med den här låten är att första takterna kan man förledas att tro att det är nån remix av Queens Another One Bites The Dust man har satt på. Men man tas snabbt ur den villfarelsen och istället får man sig en dos helt ok men lite anonym italiensk funk-disco modell tidigt 80-tal. Kan dock konstatera att det här är en låt som jag gärna hade velat prova i anläggningen på Mayday på sin tid. Den versionen jag har på MP3 är det riktigt bra klipp i och funkar klockrent i ett par Cerwin Vega för den som vill testa.

Kom förresten på en annan låt som man får associationer till och det är helt otippat Another Brick In The Wall med Pink Floyd som jag tänker på då. Spola fram till 4:05 så kommer strax ett litet parti som åtminstone väckte mina associationsbanor i den riktningen.

Tjillevippen

notbugs

Annons

8 svar

 1. Aldrig hört denna – men helt klart en klassiskt läcker dunka-låt! Tack för den!

  Helt osökt kom jag att tänka på en låt som på mer än ett sätt lånat från YAZOO! En bekant jag lärde känna under en tågluff – med dj-namnet LEOPARDO – producerade denna. Han var DJ på en av Italiens största stationer på slutet av 70-talet; radio Milano International Rete 101. Kom sedemera in och var med och producerade en del italo-.disco på 80-talet… en del ok, en del sisådär.

  Men som sagt, du öppnade minnenas skattkammare med ditt tips 🙂

  DICK

  • Här är kanske den mest kända låt han producerade; KOXO – Step by step (1982)….

   • Den här hade jag missat, den var ju riktigt bra. Bra tempo och samtidigt lite glad-disco över det hela. Muchos Gracias säger vi för den.

    Tjillevippen

    notbugs

  • Ja, det var ju friskt lånat där men lite kul på samma gång. 😀

   Tjillevippen

   notbugs

 2. När du nämner Cerwin Vega, så kommer man att tänka på de högtalare som fanns på det disco jag spelade på mest under 80-talets början (var det väl…). Disco Twice i Övik. Namnet kom efter en tävling bland gästerna, och antydde att vi körde två kvällar i veckan.

  Nå, det högtalarsystem som användes minns jag inte, men i alla fall fanns bas-delen som inbyggd under ”scenen” (som var rätt stor eftersom vi även hade live-artister på plats ibland!). Maffigt tungt ljud på dansgolvet i alla fall… Ibland lyckades jag spränga in en och annan riktigt funkig låt…. och en favorit var då denna 12-inch:
  BAR KAYS – Holy ghost
  Det roliga var att folk dansade bra till den också, fast många hellre ville ha tråkig disco eller rock.

  http://www.viddler.com/explore/SmoothJazz/videos/25/

  DICK

  • Spelade du ute mycket och under vilka år? Är själv 66:a och kom igång på riktigt 1980 och höll sen på till 1987. Därefter har jag bara hoppat in och gjort enstaka spelningar fram till jag blev sjuk 1996 å numera blir det mest spela musik hemma. Men mixandet har jag inte lagt ner utan snickrar ihop mixar än idag, fast numera på datorn, det går ju att göra såna grejer som man bara kunde drömma om när man var i yngre år.

   Men tillbaka till din kommentar, det var ju lite si och så mer ljudanläggningarna när man var ute och spelade. Så det fanns tillfällen då jag tog med eget för att den installerade anläggningen var så kass. Hade tillgång till lite olika varianter av Cerwin Vega-lådor genom en ljudfirma som jag jobbade extra åt, och sen lite andra PA-grejer om man ville köra riktigt stora gig. Hur som helst var det en rolig tid och extra kul när man fick musiken och publiken att funka ihop till 110%.

   Holy Ghost är för övrigt en riktigt grym låt, det är dessutom lite coolt att percussionpartiet som börjar ca 3 minuter in recyclades i Pump Up The Volume med MARRS. Det får mig ännu en gång att sakna sajten samplespots där folk kunde lägga upp vilka samplingar som använts i vilken låt i en databas som man sen lätt kunde bläddra i. Kanske de kunde bygga till en sån funktion i Discogs.com?

   Tjillevippen

   notbugs

   • Spelade själv mest mellan 1979 och mitten på 80-talet. Därefter blev det familj och allt det där… 😉
    Har ändå hoppat in på lite diverse spelningar fram till 90-talets början. Född 1957!
    Spelade mest fast på olika ställen i Övik – men hade även ambulerande verksamhet som EAGLE DISCO – med hänvisning till ortsnamnet så klart.

    Du skriver att du mixar på hemmaplan numera. Vilka programvaror använder du?

    Gällande sample-sighten…. jag har sett nån annan sight med liknande info, ska kolla om jag hittar den. För helt klart är det intressanta fakta.

    Liksom när jag i går kom på varför en låt jag lyssnat på ett tag lät så bekant. Har lyssnat på Kellee Patterson – Turn on the light… och först igår kom jag på vad den påminde om (mest i refrängen)…. se nedan:

 3. I Västervik där jag växte upp användes oxå en lite mer anglofil version av ortsnamnet, dvs Westbay, i olika sammanhang. Jag och några kompisar turnerade bl.a en kort period runt med en dansgrupp som vi kallade Westbay boogie dancers.

  När jag snickrar ihop mixar använder jag mig av två program, båda från Sony och det är Acid Music Studio och Sound Forge. Acid använder jag för själva mixningen och Sound Forge för ren editering av ljudfiler när jag vill klippa om dem eller liknande. Har inte undersökt marknaden på senare år så jag antar att det finns smidigare verktyg men jag är så pass inkörd på den här kombinationen och för mig har Acid varit kanon med sin suveräna loophantering plus att det är hyfsat smidigt att pitcha låtarna.

  Ja du, den låten med fröken Patterson låter som en rejäl plankning. Kollade lite på Discogs.com för att se om där fanns nåt släktskap med låtskrivare/producenter mellan de båda låtarna, men kunde inte hitta nån gemensam nämnare. Ibland så görs ju liknande låtar i olika konstellationer och man vet aldrig vilken som är original till slut. Annars måste jag säga att det var en uttans bra låt med The Jacksons.

  Tjillevippen

  notbugs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: