Musik som sätter fart på endorfinerna…..

The Chimes – 1-2-3

Den här dök upp i listan över förslag på videos i samband med att jag höll på med förra inlägget om Adeva. Ville ta med den redan då men sen slutade ju det inlägget i en ren Adeva-orgie och jag kunde inte riktigt hitta nåt bra sätt att inkorporera den här låten i det hela. Så istället får den ett helt eget inlägg. Dessutom passar den ypperligt bra att spela en dag som denna. Det ösregnar och är allmänt deprimerande väder och då kan man behöva lite fart på endorfinerna så man blir lite piggare.

Såg för övrigt på filmen Män som hatar kvinnor igår och den var helt ok. Har inte läst någon av böckerna i serien och har lite svårt att se storheten utifrån den berättelse som serverades i filmen. Känns som Stieg Larsson tog i ända från tårna när han skrev ihop det hela och försökte få till en så skrämmande berättelse som möjligt.

Tyvärr så tycker jag av egen erfarenhet att verkligheten för det mesta överträffar dikten, och oftast är verkligheten mer brutal och därtill tämligen okomplicerad. I litteraturen dras det röda trådar hit och dit och skapas sammanhang som i slutändan inte känns särskilt trovärdiga. Ungefär lite som när konspirationsteoretiker sitter och filar på alla möjliga konspirationer.

Det som jag däremot finner intressant är när man kan se tillbaka på historien och se hur tillfälligheter kombinerat med försök att styra skeenden har skapat en händelsekedja som ingen riktigt haft kontroll över. Berlinmurens fall är ett ypperligt exempel på detta.

En aktuell historia som jag är nyfiken på hur historien kommer att tolka är mysteriet kring fartyget Arctic Sea. Det är iofs ganska stor risk att vi aldrig får veta vad som egentligen hände, men där har vi en historia som vore bra material för en spännande bok. Men även där är jag övertygad att mycket av det som skett är en blandning av tillfälligheter och uppsåt som i slutändan lett till den soppa det till slut blev av det hela.

Hur som helst så konstaterar jag att det är sällan jag fängslas av skönlitterära berättelser och det av den enkla anledningen att jag tycker att verklighetens berättelser är så mycket mer fascinerande och intressanta. Det är nog av den anledningen som jag är barnsligt förtjust i historia och då framförallt 1900-talshistoria.

Tjillevippen

notbugs

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: