Här snackar vi om banbrytande grejer…..

Adventures of Grandmaster Flash On the Wheels of Steel

Egentligen så blir ju titel aningens längre om man ska vara riktigt noga, dvs Grandmaster Flash & The Furious Five – The Adventures Of Grandmaster Flash On The Wheels Of Steel, men jag gillar inte när titeln under klippen blir mer än en rad långa. Det stör estetiken på något vis.

Hur som helst så var ju den här skivan extremt banbrytande när den kom. Det var ett förebud om vad framtiden skulle komma att bjuda på. Aldrig tidigare så hade jag hört en skiva där man så hämningslöst mixade ihop och scratchade så att det blev en ny låt och inte bara ett långt megamix. För av någon anledning så fick den här skapelsen status som en egen låt trots att den egentligen är ett enda mashup. Kan inte riktigt förklara varför eftersom det både före och efter denna funnits megamixar och mashups, men som aldrig fått status som en egen låt utan setts för vad de varit.

Det är i alla fall ett stycke musikhistoria som med tiden skulle vara med om att sätta en snöboll i rullning i form av den upphovsrättsdebatt vi har idag. Själv ser jag den här låten med lite mer nostalgiska ögon och minns tillbaka när man hörde den första gången och det enda man kunde säga var WOW.

För den som vill veta lite om hur det gick till när jag köpte den här skivan och lika snabbt gjorde mig av med den så kan ni kolla in kommentarerna till inlägget Lollie Pop.

Tjillevippen

notbugs

2 svar

 1. Som du skriver : musikhistoria.
  Med tanke på den teknik som fanns då – och hur det ser ut idag så är den än mer fascinerande…
  Om än lite jobbig – så är den banbrytande på många sätt!
  Och en verklig dansgolvs-låt!!!

  DICK

 2. En annan ex-DJ-kompis som jag har här i stan och jag brukar diskutera det där. Han och en annan kille snickrade nämligen ihop årsmixar i slutet på 80-talet och början av 90-talet. Men då använde de sig av en 16-kanalsbandare och körde en hel del grejer mer eller mindre live och pusslade sen ihop bitarna på 16-kanalaren. Det var ett jädra pyssel, och ändå ansågs det då som väldigt avancerat. Idag kan jag göra samma saker och mer därtill på min PC så utvecklingen har ju riktigt rasat fram. Då är det uppfriskande att se killarna i VM i mixning visa vad de kan.

  DJ Fly – DMC World Champion 2008

  Har haft med det här klippet tidigare i bloggen men själv tröttnar jag aldrig på att titta på det för det är så grymt fascinerande att se honom ”in action”.

  Tjillevippen

  notbugs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: