Recyclingdax…..

Eminem – My Name Is

Fick idén till det här inlägget efter att ha läst en av Dicks kommentarer där han hade med en recycling med gruppen Chicago. Av nån anledning kom jag då att tänka på det här exemplet där Eminem eller rättare sagt Dr Dre, som producerade, lånat friskt från följande skapelse. Spola fram till 2:33 så kommer ni att känna igen ett bekant riff.

Labi Siffre – I Got The

Ja, så kom det sig att en låt från 1975 lite drygt 24 år senare skulle hamna på topplistorna med en artist som knappt lärt sig gå då originalet gavs ut. Tror knappast att upphovsmännen till I Got The hade den utvecklingen i tankarna när de plitade ihop sin lilla låt i mitten på 70-talet.

Det som är lite intressant i det hela är att där finns nu en hel generation med människor som tror att Eminem har hittat på själva riffet i sin låt så i det fallet de råkar höra originalet kommer de att hävda att det där är ju taget från Eminems låt. Har råkat ut för det flertalet gånger när det gäller recyclade låtar och folk som inte riktigt har koll på sin musikhistoria. Men jag ska inte säga nåt, för det har hänt att jag trampat i klaveret jag oxå, men för det mesta har jag någorlunda koll i alla fall.

Men bottennappet när det gäller såna feltramp var när en bekant till mig som oxå var i DJ-svängen hörde Loletta Holloways Love Sensation och upprört utbrast, “Hon har ju snott det där från Black Box”. Kan ju helt klart erkänna att han sjönk i aktning efter den blundern. Love Sensation är ju lixom ett sånt anthem så att inte känna till den låten när man själv är i DJ-branschen är lite som att aldrig ha lärt sig alfabetet ordentligt i skolan. Man kan alla bokstäver fram till T, men sen är det stopp.

Tjillevippen

notbugs

Annons

8 svar

 1. Intressant!

  Och jag kom då att tänka på denna klassiker, som ju Fat Larry var högst inblandad i… Det känns som om den samplats i nåt läge, men i vad??

 2. Har alltid gillat den låten, dels för att den är bra och så är ju både namnet på gruppen och låten så uttans coolt. Försöker förtvivlat komma på var den kan ha samplats men kommer inte på nåt på rak arm. Saknar sajten samplespotting där det fanns en databas över samplingar och var de använts. Vet inte varför den försvann, men antar att de fick packa ihop för att de hade med samplingar så man kunde lyssna på sajten.

  Tjillevippen

  notbugs

 3. Lyssnade på lite BREAKWATER när denna funkiga sak dök upp, sedemera lånad av DAFT PUNK:

 4. Man borde nästan dra igång en egen samplespotting-sajt. Tål att funderas på.

  Tjillevippen

  notbugs

 5. Mer recycling….
  HI GLOSS – You’ll never know

 6. Riktigt snyggt och smakfullt gjort…..

  Tjillevippen

  notbugs

 7. Det här är en låt som jag diggar skarpt.
  MEN – vad har de lånat från????

 8. Min spontana reaktion var att de influerats av Edwards & Rodgers i deras produktion för Norma Jean.

  Norma Jean – Saturday

  Men de verkar knappast ha lånat från den låten, men det låter väldigt Chic’igt på nåt vis.

  Tjillevippen

  notbugs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: