Ibland kan en liten skitdetalj göra en hel låt…..

Spiller – Groovejet (If This Ain’t Love) (Spiller’s Extended Vocal Mix)

Recyclade låtar kan vara både lyckade och ibland rent ut sagt urusla. Den här tillhör dock den första kategorin och låten man recyclade i det här fallet var en gammal Salsoulklassiker, från 1976 med Carol Williams, som heter Love Is You. Originalet producerat av den legendariske Vincent Montana Jr. uppbackad av The Salsoul Orchestra.

Om vi nu hoppar fram i tiden till det senaste sekelskiftet då den italienske DJ’n Cristiano Spiller fick för sig att koka lite soppa på den gamla Salsoulspiken. Till sin hjälp tog han den brittiska sångerska Sophie Ellis Bextor och resultatet blev en riktigt lyckad recycling som lyckades toppa englandslistan hösten 2000.

Men nu är allt detta egentligen helt ointressant för vad jag tycker är så fascinerande med den här låten är en enda liten detalj som gör att jag alltid varit svag för den. Observera att den detaljen bara återfinns på (Spiller’s Extended Vocal Mix) så radioversionen går helt bort.

Det rör sig om ett litet takthäng som kommer 32 takter in i låten, en liten synkop som får mig att bli alldeles salig varje gång jag hör det. För den som är lite ouppmärksam så kan jag tala om att det hela kommer 0:19, dvs 19 sekunder in i låten om vi ser till det klippet som är med i det här inlägget.

Vet inte vad det är som gör att jag bli så lycklig av dylika detaljer, men det ger en sån underbart skön rytm till låten. Har själv använt mig av det tricket i olika mixar jag gjort för att få ett lite skönare häng i takten och det funkar lika bra varje gång. En mer känd DJ som jag hört använda detta knepet är Ben Liebrand, fast han har emellanåt varit lite väl glad i att hacka sönder takter även om på det stora hela varit bra.

Så där har ni storyn om hur en liten skitdetalj kan göra en hel låt även om jag säkert hade tyckt låten varit kanon även om den inte funnits med. Men ibland så är det just det där lilla extra som gör att man lägger en låt på minnet och gärna lyssnar på den bara för att höra ett enda magiskt kort parti även om det bara rör sig om ett enda taktslag.

Tjillevippen

notbugs

Annons

5 svar

 1. Jag förstår precis vad du menar med det där lilla extra. Små detaljer som förgyller en bra låt. Som bara fastnar. Märkligt!

  Jag kommer just nu på en sån detalj:
  Om man spelar denna låt på hög volym (ex i ett par cerwin vega) så är det en drumroll runt 3.09…. och just den detaljer är ett sånt där moment för mig:

 2. Åh, det var en låt som det var länge sen jag hörde. Intressant att du valt ett ställe i slutet på låten. Har nämligen ett antal låtar med Chic som har små detaljer jag fastnat för som ligger precis i slutet på låtarna. Speciellt gäller det Bernard Edwards basspel och det hänger nog ihop med att han alltid spelade så kontrollerat under hela låtarna så när han då svänger till det i en takt när låten fadar ut så hoppar man till och undrar vad det är som står på.

  Helt klart är att vi har fler listor att göra nu, låtar med smådetaljer som gör dem speciella. För att nörda till det så kan vi ju sen göra undergrupper och dela in i trumbreak av olika slag, basslingor som svänger till osv, osv. 😉

  Tjillevippen

  notbugs

 3. Det kom en räcka låtar i den vevan som var riktigt bra. Jag fastnade också för Moloko SING IT BACK (som jag tror vi berört förr). Den långa versionen är en verklig favvo…

  Hittar inte just den på nätet, men en förlängd version av denna mix…. tror jag!

 4. Tro det eller ej, men jag var faktiskt först på G med att skriva ett inlägg om Moloko men av någon anledning bidde det Spiller istället. Ett favvisklipp på YouTube är liveversionen av Sing It Back där Roisin Murphy verkligen visar var skåpet ska stå. Är nästan hundra på att vi haft det klippet uppe för diskussion tidigare eftersom det är så uttans bra.

  Moloko – Sing It Back (Live At Pinkpop 2004)

  Helt klart ett liveevent man hade kunnat tänka sig att se. Listan över liveakter jag skulle vilja se är inte speciellt lång eftersom jag är så extremt kräsen. Sen beror det nog oxå på att de flesta konserter jag skulle vilja se är omöjliga pga att artisterna antingen är döda eller har lagt av. 😦

  Tjillevippen

  notbugs

  • Skratt…. jag hade kopierat länken till ovan nämnda liveklipp när jag hittade instrumental-versionen och tog den istället. Och som du skriver – tror vi haft även denna uppe förr…

   D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: