En återkommande favorit…..

Bebel Gilberto – Batucada (Black Shells Mix)

Det här är en låt jag gärna återvänder till med jämna mellanrum och speciellt då i den här versionen som är så genialt ihopsnickrad av Towa Tei. Skulle dock bli överklycklig ifall någon vid tillfälle skulle kunna lägga upp en längre version som jag vet med mig att jag hört på något av mina N-Joy Radio-kassetter från mitten av 80-talet.

Apropå radio och kassetter, SBC hette den närradiostation som i början av 80-talet matade ut en helt underbar mix av skön musik i Stockholmstrakten. Hittade ett reportage om närradion från den tiden i en tidning som också är från den tiden. Rensade vinden i mitt föräldrahem för ett par år sedan och då fick jag med mig en rejäl samling gamla ljud- och datatidninga.

Att jag kom att koppla SBC till bloggen beror på att jag har en kassett nånstans med en inspelning av just SBC från tidigt 80-tal där man i högt tempo byter låtar och första låten är Give Me A Break med Ritchie Family. Om jag någon gång lyckas hitta den kassetten bland alla andra hundratals band jag har så ska jag rippa ner den och se till att den kommer upp på bloggen så även ni mina kära läsare får ta del av lite svensk radiohistoria.

Tjillevippen

notbugs

Annons

4 svar

 1. Läcker låt, ny för mig!
  Som du skriver, radio i Stockholm under den tiden var en hysteriskt positiv upplevelse.
  Minns en gång när jag själv besökte en studio i Stockholm och fick köra närradio en hel natt – kommer inte ihåg vilken station.
  Bagarn (Torkel Odén) kom i alla fall förbi och gav mig en regelbunden tid på stående fot… dessvärre bodde man ju då 60 mil därifrån så det bidde inget.

  Det fanns också en del spännande piratradio som var riktigt bra.

 2. Det var ett rätt långt reportage om närradio från tidningen Radio & Television från 1982 som jag snöade in på. Det är för övrigt inte enda artikeln jag snöat in på i den tidningen, bl.a har de årets stora kassettbandstest och sen är det mycket diskussion kring huruvida digitalskivan (CD) kommer att slå igenom. Det är extremt kul att läsa såna gamla tidningar nu när man sitter med facit i hand och samtidigt inser man hur extremt snabb utvecklingen varit de senaste 30 åren.

  Förresten, när du körde närradio en hel natt, fick du köra med spotkassetter och en mixer med vridpotentiometrar? I så fall var det nog SBC’s studio du var i.

  Tjillevippen

  notbugs

 3. Minns inte exakt, men det är inte omöjöligt det var SBC:s studio, Nånstans i centrala Stockholm i alla fall.
  Och mitt under sändningen rasade en klassisk läslampa (med arm, fastmonterad) ned över ena skivspelaren!!!!

  DICK

 4. Jo, det var nog inte SBC’s studio i alla fall även om det hade varit väldigt coolt. De hade nämligen inga skivspelare i sändningsstudion utan använde enbart spotbandare som de laddade med det som skulle sändas ut. Så all musik, jinglar osv låg på spotkassetter som spelats in i förhand, mycket för att slippa sådana olyckor som du precis beskrev. Allt detta beskrivs nämligen i artikeln jag läst.

  Tjillevippen

  notbugs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: