Skön Old School rap med Roxanne…..

Roxanne Shanté – Go On Girl

Under den stora Hip-House-vågen i slutet på 80-talet så rappades det friskt på alla möjliga sorters bakgrunder. En gammal soulklassiker som då kom att recyclas var Lyn Collins Think från 1972. Roxanne Shanté lär ha varit den första artisten som 1987 tog det nu klassiska breaket att använda som bakgrund till sin rap, men mer kända blev nog Rob Base And DJ E-Z Rock med sin It Takes Two från 1988. Men jag blev riktigt glad idag när jag återupptäckte Roxanne Shanté för det var ju den här låten som först väckte mitt intresse för den stil som så kom att kallas Hip-House.

Så här i efterhand så inser man att Hip-Housen lite hamnade i en slags återvändsgränd för där har i min mening inte skett någon evolution vidare från den grenen på det stora musikträdet. Men det kanske finns någon därute som har lite andra funderingar kring den saken så då är det bara att hojta till. Att jag snöat in lite på just Hip-House nu är för att jag blev tipsad om ett avsnitt av P3-dans med Pierre Jerksten där han går igenom elektronmusikens utveckling från 60-talet fram till början på 90-talet. Så i slutet på programmet bjöds det mycket på gamla klassiska Hip-Houselåtar med Fast Eddie, Tyree m.fl.

Kan helt klart rekommendera en lyssning av det programmet som ligger kvar i P3’s arkiv för lyssning ännu ett par dagar i skrivande stund, osäker dock på hur länge till det finns kvar så det är bara att surfa in på sr.se och leta upp P3-dans så ska ni hitta arkivet med äldre program som ligger uppe för lyssning.

Tjillevippen

notbugs

4 svar

 1. Tjenis,

  Skulle inte kalla detta för Hip-house, endast Hip-Hop/Rap. Riktig Hip-House har du exempelvis med: Mr. Lee – Get busy.

 2. Nja, jag tycker det är lite väl snävt att dra ett streck och kalla det endast Hip-Hop/Rap då gränsen är så hårfin. Snarare att det är både och i så fall. Men ute på klubbarna spelades den mest ihop med annan Hip-House. Det räcker att lyssna på Fast Eddie för att inse vilket nära släktskap det handlar om.

  Fast Eddie – Yo Yo Get Funky

  Kul förresten att se en ny engagerad besökare på bloggen. 🙂

  Tjillevippen

  notbugs

 3. Tjenis,

  Det är möjligt att jag har en snävare definition utav HipHouse. Men i min bok är pianoloopsen + synthbaselinen en förutsättning. Sen kan det naturligtvis finnas andra hybridformer såsom pop/rap club/rap etc. Nåväl, kul att diskutera gamla musikminnen iallafall.

  Beatmasters ft. Cookie Crew – Rok da house (en gammal hiphouse goding)

 4. Jo, det är ju helt klart en lite snävare tolkning och i så fall så platsar ju inte Yo Yo Get Funky inom kategorin. Men precis som du säger så finns det ju alltid hybridformer så Go On Girl är då kanske en Hip-Hop/House-hybrid, dvs inte ren Hip-House enligt en snävare tolkning.

  Tjillevippen

  notbugs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: