Norman Whitfield recyclar ett av sina grooves…..

Stargard – Which Way Is Up

Året var 1977 då Norman Whitfield producerade den här lite slowfunkiga skapelsen åt Stargard. Den blev en riktig hit och var titelmelodi till filmen med samma namn där Richard Pryor spelade huvudrollen. Av någon anledning så måste han ha tyckt att detta “Groove” var något extra för två år senare skulle han komma att producera en låt med gruppen Nytro som lät så här:

 

Nytro – High On Disco

Ja, man ändrar inte på en vinnande formel, men tyvärr gick det inte lika bra för Nytro då de inte gjorde något större avtryck på listorna.

 

Stargard – High On The Boogie

Men skam den som ger sig, för 1981 var det dags för herr Whitfield att skapa nya låtar ihop med Stargard så han tog återigen fram sin formelbok och plockade därifrån sitt klassiska groove som är tämligen omisskännligt och resultatet blev High On The Boogie som blev en riktig hit på dansgolven.

Ska vi vara riktigt petiga så föddes embryot till detta groovet redan 1976 då Norman Whitfield skapade magi tillsammans med Rose Royce i form av klassikern Car Wash, en låt som bär en hel del av de elementen som senare skulle bli bärande delar hos både Nytro och Stargards produktioner vilka jag presenterat i detta inlägget.

 

Rose Royce – Car Wash

Kanske där finns fler skapelser som passar in i detta trädet, kan inte komma på några fler själv just nu, men det kanske poppar upp nåt i skallen längre fram. Annars så hänger det på mina läsare att fylla i de luckor som kan tänkas finnas.

Tjillevippen

notbugs

6 svar

 1. Jojomen, han var specialist på det där känns det som:

 2. Att jag kunde missa R R Express, den är ju klockren i sammanhanget. Däremot kände jag inte till Nytro Express som ju i sammanhanget gör att R R Express känns lite av en upprepning av en gammal låt. Norman Whitfield verkar inte haft så mycket ”nya” idéer när det kommer till kritan. Intressant när man så här i efterhand ser det lite tydligare än vad man gjorde då det begav sig. Men det brukar ju vara så att med lite distans till saker och ting så är det lite lättare att få en klar blick över skeenden.

  Tjillevippen

  notbugs

 3. Yes yes… jag tror vi tidigare haft dialog kring en låt som Klymaxx gjorde som sen blev en klockren kopia… just nu står det dock helt still vilka som gjorde kopian. Samma producenter i alla fall, därav kopplingen.

 4. …inte att förglömma att Stargard gjorde en hel del bra musik genom åren.

  Detta är ett underbart funkigt nummer:

 5. Ja, vi har haft många intressanta diskussioner och det är alltid kul när man får input från någon annan som har koll. Måste erkänna att Keep Knockin gått mig spårlöst förbi men det var en uttans gottig låt. 🙂

  Tjillevippen

  notbugs

 6. Stargard var ju i perioder lite rockigare, men just det gjorde att de ju bröt lite mot gängse funk/soul under den perioden.
  Minns att jag under en period köpte skivor från en kille i Uppsala som importerade, då däribland denna LP!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: