En smarrig funkbakelse å lite annat mums…..

Transit – Dance Groove

Ännu en pärla jag upptäckt på YouTube under mitt tidvis planlösa letande efter gottigheter att ha med här på bloggen. Har lärt mig att oftast hittar man guldkornen när man slöletar. De gånger man är lite mer aktiv och försöker lägga ner mer jobb på sökningarna blir det oftast med magert resultat. Kanske har det att göra med min tendens att få gröt i huvudet när jag försöker skärpa mig eller så är det på det viset att jag helt enkelt har ett bredare sökspektrum när jag slöletar eftersom jag då följer alla möjliga och omöjliga spår.

Men för att återgå till den här låten så finns det ett klipp på YouTube där Louis Johnson, ena halvan av Brothers Johnson alltså, flippar igång på basgitarr och jammar till den här låten. Riktigt underhållande att se och när man tänker efter så är ju basspelet i låten Dance Groove lite av samma stuk som breaket i Brothers Johnsons slagdänga Stomp. Men här kommer i alla fall klippet där Louis Johnson leker med basen och jammar till Dance Groove. Spola fram sisådär 40 sekunder så börjar det roliga.

 

Louis Johnson vs. Transit – Dance Groove

Finns en hel uppsjö låtar som har lite liknande stuk på basspelet, en som poppar upp i skallen så här rakt av är Stanley Clarkes Play The Bass som jag blev helförälskad i när jag en gång i tiden köpte albumet Let Me Know You. När vi ändå är inne på Stanley Clarke så måste jag bara ta med en av mina favoriter med honom och där man får njuta av ett riktigt underbart basspel där funk bara är förnamnet.

 

Stanley Clarke – We Supply

Kan nog tänka mig att snubbarna i Transit varit tämligen influerade av både Brothers Johnson och Stanley Clarke när de snickrade ihop sin Dance Groove. Jag önskar att jag upptäckt den tidigare, tänk hur underbart det hade varit att få släppa loss den låten i anläggningen på Mayday på sin tid. Ja, man kan ju alltid drömma och sedan konstatera att bättre sent än aldrig är ju inte helt tokigt det heller. Innan jag avslutar inlägget så måste jag bara nämna ett gäng som oxå spottade ur sig bra basplockalster i början på 80-talet. Jag tänker på The Reddings och självklart då låten The Awakening som är en ren orgie i funkbasspel, och för att göra det så bekvämt som möjligt för mina läsare så kommer den här.

 

The Reddings – The Awakening

Ja, så mycket mer bjuder jag inte på den här gången för nu ska jag gå och sova middag. Återkommer med mer godis snart igen för jag sitter just nu på hur mycket som helst med material som jag vill ha med här på bloggen.

Tjillevippen

notbugs

Annons

5 svar

 1. Där hade du ju hur mkt mumma som helst!

  Förstår också att musiken är en bra medicin för dig – på ett sätt som vanlig medicin inte biter. Humöret behöver ju få sig en positiv kick ibland, och då är musiken det absolut bästa som finns 🙂

  Det var skoj spela låtar som WE SUPPLY på disco på dessa breddgrader. Folk som i vanliga fall helst ville ha rock och popdisco….. svänga loss sina lurviga till sån tung funk var skoj att se!!!

  DICK

 2. Funk och bas är ju otroligt läckert – och jag kom nyss att tänka på en av de tidiga hjältarna; Larry Graham.
  Här ett klipp där det är det ös utan dess like:

 3. Ja, du det var drag i den, men samtidigt som någon kommenterat på YouTube lite corny. Men det kan man ju å andra sidan säga om väldigt mycket från förr, speciellt när man får se det på video. Men just kombinationen funk och bas är grym och var nog en av de stora anledningarna till att jag föll så pladask för just funken i tonåren.

  Tjillevippen

  notbugs

 4. Helt rätt så var GCS lite corny i sin musikstil emellanåt. Har en festlig flört med sitt skivbolag i låten ”Ain’t nuthin but a Warner brothers party”!!!!!

  Hans solo-prestation i SOONER OR LATER går ju inte av för hackor heller…. skön låt från 1982!

 5. Ja, Sooner Or Later var ju länge sen man hörde, den hade jag helt glömt bort. Den var en riktig favorit, men lite synd att det ska vara så basfattig rippning i YouTube-klippet. Det var ju lixom syntbasen som gjorde halva låten. 😉

  Tjillevippen

  notbugs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: